Veel mensen denken dat een orthodontist zich alleen maar bezighoudt met tanden rechtzetten. Dit is deels waar. Aan het eind van de behandeling heeft u mooie rechte tanden én passen de kiezen goed op elkaar. Maar ook uw kaken moeten in een goede positie worden gebracht en er moet een evenwicht zijn tussen gebit, tong, wangen en lippen. Er komt dus meer bij kijken dan alleen het verplaatsen van tanden of kiezen. Hieronder leest u meer over het traject en de soorten beugels.

Stap 1: Heeft u een beugel nodig?

Vaak geeft de tandarts aan dat het tijd is voor een bezoek aan de orthodontist. U kunt ook zelf besluiten een afspraak te maken. Hier heeft u geen verwijzing voor nodig.

Wel of geen beugel nodig?

 

Stap 2: Het voortraject

Het eerste bezoek
Tijdens het eerste bezoek kijken we naar uw gezicht, de stand van uw kaken en uw tanden en kiezen om te bepalen of er wat moet gebeuren. Ook bepalen we wanneer we de behandeling het beste kunnen starten.

Uitgebreid onderzoek
Tijdens dit bezoek worden kleurenfoto’s, röntgenfoto’s en een scan/3D model van uw gebit gemaakt. Ook bekijken we uw mondhygiëne en krijgt u indien nodig aanwijzingen voor het schoonhouden van het gebit.

Bespreken behandelplan
Tijdens dit bezoek bespreken we met u de te gebruiken beugel(s), de te verwachten behandelduur, het behoud van het resultaat, de te verwachten kosten en de huisregels als het gaat om afspraken en betalingen. Hieronder vindt u meer informatie over de voorbereiding van de behandeling.

Voorbereiding van de behandeling

 

Stap 3: Het begin van de beugelbehandeling

Vrijwel altijd start de behandeling met het plaatsen van de beugel. Daarna vinden controles van de beugel plaats, meestal met tussenpozen van 5 – 10 weken.

 

ortho-verburgh-plaatsen-beugel

Soorten beugels

Er zijn heel veel verschillende soorten beugels. Wij beoordelen en adviseren u welke beugels nodig zijn en wat de mogelijkheden voor u zijn. Hieronder vindt u meer informatie over de soorten beugels inclusief video’s.

 

De activator is een uitneembare beugel die bedoeld is om de groei van de onderkaak te begeleiden, zodat de kaken beter op elkaar aansluiten. De beugel is niet bedoeld om de tanden en kiezen te verplaatsen. De activator wordt vaak gebruikt voorafgaand aan een (slotjes)beugel. Soms wordt de activator gecombineerd met een buitenbeugel.

Activator

U krijgt een buitenbeugel meestal wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat. De buitenbeugel wordt ook wel ‘headgear’ genoemd. Hij wordt steeds minder gebruikt, maar is in sommige gevallen nog nodig. De buitenbeugel zit vast aan de kiezen met metalen ringetjes. De uiteinden passen precies in buisjes die aan die ringetjes vastzitten. Je kunt de uiteinden van de beugel zelf in of uit die buisjes schuiven.

Buitenbeugel

Vaak is het mogelijk om een behandeling ook met een doorzichtbare beugel uit te voeren. Dit gebeurt vaak bij volwassenen. Wij werken met Invisalign aligners.

Aligners

Een Herbst beugel is een vaste beugel, die bedoeld is om de groei van de onderkaak te begeleiden, zodat de kaken beter op elkaar aansluiten. Met behulp van een “stangetjes” (scharnieren) wordt de onderkaak in een voorwaartse stand gehouden. Een voordeel is dat een Herbst vanaf de buitenkant niet zichtbaar is. Een Herbst gebruiken we voorafgaand aan een vaste (slotjes)beugel of tijdens de vaste beugel.

Herbst beugel

Deze beugel wordt gebruikt om de bovenkaak breder te maken. Meestal ontstaat er een spleet tussen de voortanden in de bovenkaak. Die verdwijnt vanzelf weer als u de volgende beugel krijgt, die de tanden en kiezen rechtzet. De kaakverbredingsbeugel zit vast aan ringetjes rondom de kiezen.

Hyrax

De lipbumper duwt de kiezen naar achteren. Zo komt er meer ruimte in uw kaak om de tanden recht te zetten. De lipbumper kan ook gebruikt worden tijdens het wisselen. Hij helpt dan om ruimte te maken of om ruimte vast te houden. Zo komen nieuwe kleine kiezen netjes op hun plek. De uiteinden van de lipbumper schuiven in buisjes die vastzitten aan ringetjes om de kiezen.

Lipbumper

En als de beugel eruit mag, wat dan? Helaas verandert het gebit uw hele leven nog. Om het behaalde resultaat te behouden, zijn retentiebeugels nodig. Meestal worden zogenaamde spalkjes geplaatst. Dat zijn metalen draadjes die we achter de tanden vastlijmen. De draad houdt de tanden na de beugelbehandeling in de gecorrigeerde stand vast. Ook adviseren wij een nachtbeugel in de vorm van doorzichtige hoesjes. Het advies is vaak om de nachtbeugel lang te blijven dragen en passend te houden.

Retentie

Deze losse beugel wordt over de boventanden geplaatst. Een plaatje ligt tegen het gehemelte. Het plaatje klikt vast met metaaldraden (klammers) op de kiezen. Ook zitten er vaak veerkrachtige draden (veren) in de plaat. Deze kunnen tanden en kiezen verplaatsen.

Uitneembare beugel

Deze beugel zit met slotjes (brackets) vast in de mond. We plakken deze slotjes op uw tanden en kiezen. Hier komt een veerkrachtige draad doorheen, die we tijdens de behandeling kunnen vervangen. Bij een slotjesbeugel gebruiken we meestal ook elastiekjes voor het corrigeren van uw beet. De elastiekjes kunt u zelf aanbrengen en vervangen. Deze draagt u ‘s nachts of 24 uur per dag. Ze zijn heel belangrijk voor de snelheid en het effect van de slotjesbeugel.

Slotjesbeugel

Onderhoud

Uw gebit is kwetsbaar en daarom moet u hier zorgvuldig mee omgaan. Vermijd daarom het eten van hard, taai en kleverig voedsel. Ook is het niet goed mogelijk met een slotjesbeugel dingen af te happen. Ten slotte is het van zeer groot belang dat u uw gebit goed schoonhoudt. Zo behoudt u uw mooie glimlach.