30 november 2023

Vergoeding Orthodontie kinderen tot 18 jaar 2024

Een gemiddelde orthodontische (beugel) behandeling kost al snel tussen de €2500,- en €3500,-. De behandeling bij kinderen valt vaak in twee a drie verzekeringsjaren. U bent vrij om gedurende de behandeling over te stappen tussen zorgverzekeringen. Houdt u er wel rekening mee dat veel zorgverzekeraars een wachttijd voor orthodontie kunnen hanteren. Dit houdt in dat u bijvoorbeeld eerst een jaar bij deze zorgverzekeraar dient verzekerd te zijn om aanspraak te kunnen maken op vergoeding vanuit deze verzekering.

Orthodontie meeverzekerd met ouder of niet?

De orthodontische behandeling van uw kind is vaak, maar lang niet altijd meeverzekerd in uw eigen aanvullende verzekering. Deze mogelijkheid zit vaak alleen bij de uitgebreide aanvullende pakketten van de grote zorgverzekeraars. Het is altijd verstandig indien u en/of uw eventuele partner verschillende verzekeringen hebben, uw kinderen te laten meeverzekeren op de beste polis. Bel hiervoor uw zorgverzekeraar!

Wachttijd orthodontie

Omdat u of uw tandarts niet goed vooraf (op jonge leeftijd in de wisselfase) kan weten wanneer het precies mogelijk is om met een beugelbehandeling te starten is het verstandig om met de wachttijd van de zorgverzekeraar rekening te houden. Als ouder een aanvullende (tandarts) verzekering nemen vanwege de eventuele wachttijd, bent u zelf al aanvullend verzekerd, echter uw kind nog niet voor orthodontie. 

Eigen aanvullende (tandarts) verzekering orthodontie kind

Bij sommige verzekeraars is er een aparte polis af te sluiten voor uw kinderen. Menzis is hier een duidelijk voorbeeld van en biedt een “tandheelkundig”  verzekering aan (tand 750) tegen gereduceerd tarief voor wat u als volwassenen zou betalen. Dit alles verschilt echter per verzekeraar. De dekking voor orthodontie van kinderen kan zowel in een aanvullend als in een tandheelkundig verzekeringspakket opgenomen zijn.

In onderstaande link vindt u de vergoeding van orthodontie voor kinderen tot 18 jaar.

https://vergelijkmondzorg.nl/orthodontie/vergoeding-orthodontie-kindere…

 

Orthodontie voor volwassenen 2024

Een gemiddelde orthodontische behandeling kost tussen de €2500,- en €3500,-. De orthodontie behandeling duurt vaak zo’n twee jaar en loopt daarom vaak in drie verzekeringsjaren.

De vergoeding voor orthodontie vanaf 18 jaar is vaak onderdeel van de (uitgebreide) tandartsverzekering maar kan ook onderdeel zijn van een aanvullende verzekering. Voor volwassenen is deze vergoeding vaak beperkt of de premie is heel hoog. Niet geheel onverwacht, iemand zal zich namelijk niet snel gaan verzekeren voor een beugelbehandeling wanneer deze behandeling niet wordt verwacht.  Zorgverzekeraars calculeren dit dus in.

Wanneer u een verzekering wilt afsluiten let er dan ook op of de wachttijd of andere beperkende voorwaarden voor de vergoeding (bijvoorbeeld het uitsluiten van esthetische behandelingen of behandelingen waarvoor geen medische noodzaak is) hanteert. De genoemde vergoedingen zijn eenmalig tenzij anders vermeld! Dit betekent, in tegenstelling tot de jaarlijkse vergoeding van tandartsverzekeringen, dat u dus éénmalig dit bedrag mag/kan aanspreken zolang u bij deze zorgverzekeraar blijft.

In onderstaande link vindt u de vergoeding van orthodontie voor volwassenen vanaf 18 jaar.

https://vergelijkmondzorg.nl/orthodontie/orthodontie-voor-volwassenen/

Voor meer informatie over tandheelkundige verklaringen en of acceptatie van de zorgverzekeraar gebruik de tandartsverzekeringvergelijker of het overzicht tandartsverzekeringen. De opgegeven premie is een indicatie, vaak zijn er kortingen mogelijk door bijvoorbeeld collectief te verzekeren, of een combinatie te nemen van een aanvullende verzekeringen en tandartsverzekering.

https://www.zorgkiezer.nl/

De informatie op deze website is met grote zorg samengesteld. Toch is het mogelijk dat de informatie onvolledig of fouten kan bevatten. Voor alle informatie geldt, bekijk eerst de polisvoorwaarden voordat u een verzekering afsluit.